Projecte CADMUS

Equip CADMUS
20 d'octubre, 2017

Cinc estudiants, Guillem Megias, Adam Teixido, Gerard Pascual, Ramón García i Roger Bahí, de la Universitat Politècnica de Catalunya seleccionats per a participar al Programa REXUSBEXUS que organitzen mitjançant un acord bilateral l’Agència Espacial Alemanya (DLR) i la sueca (SNSB), en col·laboració amb l’Europea (ESA). Tots els integrants de l’equip son estudiants apassionats pel que estudien, per posar en pràctica tot allò que han après i per relacionar àmbits del coneixement. Dos són estudiants d’Enginyeria Física i Matemàtiques (CFIS), un altre és estudiant de la doble titulació d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacials a Castelldefels i els dos darrers estudiants d’Enginyeria Física.

Aquest programa ofereix l’oportunitat de llençar un experiment fet pels estudiants en un globus d’heli a l’estratosfera. Durant tot el projecte l’organització va fent el seguiment fins a arribar al llançament de l’experiment des de l’Esrange Space Center,  Suècia, que s’ha fet el dia 18 d’octubre i ha aterrat el dia 19 d’octubre.En el video que ens ha facilitat l’equip CADMUS podeu veure l’enlairament del CADMUS del dia 18.

.

 

El projecte CADMUS (Cloud chamber for high Altitude Detection of Muons Under Special relativity effects) es basa, grosso modo, a construir una cambra de boira per detectar la desintegració de muons a diferents altituds, i poder-ne trobar, així el nombre de muons en funció de l’altitud (tenint en compte que la velocitat dels muons la considerem constant), per a finalment, trobar-ne la semivida i poder comparar els resultats obtinguts amb els quals esperaríem a escala relativista i els que esperaríem a nivell clàssic. CADMUS és, doncs, un ambiciós projecte que abraça tant l’àmbit de l’enginyeria com el de la física. (Us deixem link a la seva pàgina web https://cadmusbexus.com/the-experiment i tambe del seu facebook https://www.facebook.com/cadmus2017/)

Per a ser capaços d’observar els muons que travessen el nostre experiment mentre es troba en ple vol, els participants del projecte han dissenyat i construït una estructura i un suport per una càmera de fotos que gravi la cambra de boira. Aquesta càmera ha estat subjectada a una muntura, que al seu torn, ha estat cargolada a l’estructura principal de l’experiment.

L’AFCM ha col·laborat amb l’equip donant suport en el disseny i fabricació dels prototips inicials de l’estructura i suport de la càmera, que es van fer en impressió 3D i en la construcció de l’estructura definitiva que es va fer amb tecnologia làser aplicada a metacrilat.L’equip CADMUS ens han comunicat que l’estructura fabricada a l’AFCM han funcionat perfectament i han soportat el vol i l’aterratge. Us deixem unes fotos de la fabricació de l’estructura per a la camara i unes fotos facilitades per  CADMUS de la preparació per l’enlairament del globus.

 CADMUS 1     CADMUS 3        CADMUS 4    CADMUS 2
  CADMUS ESRANGE 2   CADMUS ESRANGE 1

Entrades recents

*